Oplysninger om Frederich Hansen FREIESLEBEN

Der kan henvises til en ikke trykt bog i kladde vedr. denne min tip-tip-oldefar som fortæller om hans fødsel, liv og levnedsbeskrivelse.
 
Som en af de mere interessante forfædre af slægten Freiesleben, er jeg på baggrund af de foreliggende kilders oplysninger i stand til at beskrive hans historie selv om det her bliver i uddrag. Da mine nærmeste aner stammer fra Kalundborg og levede deres liv på disse kanter, ligesom min tip-tip oldefar Frederich Hansen Freiesleben da han med sin broders hjælp i 1807 blev ansat som skoleholder i Vollerup-Raklev sogn. Kalundborg kommune. Det kommer jeg tilbage til.
 
Den nøjagtige fødedag i dec. 1755 kendes ikke, men fra Midtsjællandske Lokalhistoriske Arkiv i Ringsted fik jeg pr telf. d. 07-okt. 1982 dikteret en side i Ringsted Sogns Kirkebog vedr. Ægte børn døbt 1756:
 
1st dåb fredag den 9. januar blev døbt: Velædle Seigneur Freiesleben
s søn kaldet: Frederich Hansen
 
Madam Brachard bar Madam Rothenburg stod hos Faddere: Krigsraad........................ Neergaard Regimentskvartermester Friborg Landstingsfører............... Søren Sølling
 
Underskrevet hr. Guldberg Præst.
 
Den 20 feb 1756 blev barnet fremstillet i Sct. Bendts kirke af moderen.
 
Frederich var nr. 5 af en stor børneflok og der var 14 år mellem den yngste til den ældste. Han voksede op og boede i Købmandsgården, Nørregade 60 og 61, samt nr. 65 og 66 som hans far tilkøbte i 1756. På dette store grundareal opførtes "Postgården" som beskrives indgående i de ældste skøde-brand- og taxationsprotokoller og refereres i andre noter. I Frederich drenge år omkring 1762-1770 var det efter den tids målestok en herskabelig indrettet gård. Der tilhørte en stor avlgård med lysthus have gæstgiveri og 3 udskænkningssteder med spisehus som alle dage nød et godt ry. Ikke uden grund for Madammen på gården-husmoderen- var datter af kromanden på Roskilde kro Anthoni Bartholomæus i Osted. Han var ligeleders ejer af "Bonderup" v/Korsør, og en tid forpagter af Antvorskchou hovedgård og kloster. Der rørte sig et spændende liv alle vegne og Frederich kunne suge til sig på alle felter men hans far Kirkeforstanderen for Sct. Bendts og leder af den store bedrift sørgede også for at han gik i skole og tog del i alt arbejde. Frederich var derfor godt rustet, da han efter sin konfirmation skulle prøve livet, men først da han dukker op som avlsbruger og selvejer i Sæby sogn, Hornsherred, kan man følge hans færden, men han har sikkert skaffet sig mere viden om at drive avlsbrug. Man må regne med at han er omkring 20 år gammel og stedet hvor han dyrkede sin første jord lå vel 2 km. fra Herregården Krabbesholm hvor velædle og dydige jomfru Regine Cathrine Høyer var i tjeneste. Han måtte vel også selv gøre tjeneste pa herregården som skik var inden stavns- båndets ophævelse i 1788. Krabbesholm ligger ca. halvvejen mellem Sæby og Skibby og Frederich gjorde bekendtskab til Regine som var 4 år yngre end ham d.v.s. at hun var blevet 21 år gammel da han som 25 årig i 1780 afhændede den lille bedrift med så lidt jord at det ikke i længden kunne tilfredstille hans driftige initiativ.
 
Formodentlig tager han hjem til Ringsted for at søge nye græsgange. Han får derefter interesse for at forpagte Gyrstinge Præstegård som ligger 8 km. nordvest for Ringsted og er særlig kendt for den idylliske sø. Men han har ikke glemt den dydige jomfru Regine Cathrine Høyer som stadig opholder sig på Krabbesholm under familiære forhold. Hendes far var Moritz Høyer som til sin død 09-05-1779 var Birkedommer på Baroniet Holkenhavn.
 
Sæby Kirke, Hornsherred. Ægteviet d. 27.06.1783 på Krabbesholm Hovedgaard med kgl. dispensation: Velædle hr. Friderich Freiesleben og velædle og dydige jomfru Regine Cathrine Høyer
 
Friderich har ført sin unge brud til Gyrstinge Præstegård, og de fik rådighed over det meste af præstegården idet præsten Jens Daniel Wedel var lidet egnet til gerningen og blev styret af husjomfruen Lucie Wederkich og også blev gift med hinanden. Der foreligger en lang redegørelse om hændelser på Præstegården især om en visitats af Biskob Balle som ikke havde været der før, og det fremgår også at jomfruen ansatte en kapellan til at hjælpe præsten, som havde studentereksamen og var beskikket skoleholder for omegnens børn. Det fik uden tvivl betydning for Friderich at han havde en lærd mand at omgås, idet han som bekendt senere selv blev skoleholder. Det var også fruen Wederkinch som sluttede forpagtningskontrakt med en mand fra Ringsted Friderich Freiesleben. Han skulle overtage korn- tiende fra begge sogne samt udbyttet af præstegårdens jorder, alt mod en årlig afgift på 260 rdlr. Skoleholderen skulle også føre kirkebøger og blev let læselig, hvilket ikke kunne siges om kordegnen som forestod folketællingslisterne i 1787
 
Bente L.N. har sendt mig kopi af folketællingen for Gyrstinge 1787 den er skrevet med en blanding af gotisk og nyere skrift og svær at læse, men det fremgår dog som følger: Ft. Gyrstinge by og sogn familie 37
 
Friderich Freiesleben husfader 32 år 1.g.g. forpagter af præstegård Regine Høyer madmoder 28 " " altså født i 1759 Jens Rasmussen tj.folk 26 " ugift Christiane Corneliedatter " 24 " " Constance Sørensdatter " 25 " " Anna Larsdatter " 16 " " Peder Olsen " 14 " "
 
Regine fødte det første barn Mouritz Peter Freiesleben i 1784 og dåb i kirken 07.07-1784 død inden 1786
" " " andet " Mouritz Peter Freiesleben i 1786 " " " 08.08-1786 " i Nyborg 29.06-1787
 
Ingen af disse børn er til stede ved Ft. 1787 se note for Regine Høyer rin 61
 
Den 24 juni 1786 var Frederich far Peder Hansen Freiesleben død og i året 1795 dør hans moder Johanne Kirstine Freiesleben og den genopbyggede Postgård med den store bedrift videreføres af den ældre broder pensioneret Ritmester Peter von Freiesleben. Det må antages at boet derefter skiftes og Frederich arver en sum penge. Det betyder, at han får mulighed for at forlade Gyrstinge og prøve kræfter med et andet erhverv. Hans børn var døde og konen må være syg så på et tidspunkt for ca. i 1795 etablerer han sig med en forretning på Teiltorvet 69 i Ringsted hvor han driver handel og værtshus.
 
Sct.Bendts kirke ringer til begravelse onsdag den 3..4 1799 for borger hr. Friderich Freieslebens hustru Regine Høyer 41 år gammel.
 
Beretningen fortsætter på næste note A060TXT
 
Her fortsætter beretningen om Frederich Hansen Freiesleben fra note 0060
 
Nu skal det nemlig opklares og bekræftes hvem der blev hans 2
kone efter Regine. Alle papirer peger på en pige født i Kalundborg 1776 og faderen var Jeronimus Iversen skibsmand eller fiskeskipper og moderen Mette Christensdatter. Det er lykkedes at fremskaffe vielsen i Kalundborg 1759 forlover Christen Thurø fredagen den 15. juni mellem trolovede Hieronimus Iversen og Mette Christensdatter afg. Lars Madsens efterleverske. Der er ikke noget som står i ægteskabsloven som forhindrer denne vielse. Med vore underskrifter som forlovere efter loven.
 
Christen Thurøe Simon Sørensen
 
Mette Christensdatter dør inden Ft. 1787 og Jeronimus Iversen bliver i mellemtiden viet til Kirsten Cedersdatter (måske Pedersdatter): Ft. 1787 Callundborg Slotsgraven 222 258 familier. ( Udskrift fremsendt af Byhistorisk Arkiv i 1988-)
 
Jeronimus Iversen 54 år 2.g. husbond skibsmand Kirsten Cedersdatter 36 " 1.g. hans kone Ane Kirstine Jeronimus 11 " ug hans datter ( af 1
ægteskab) +) Iver Jeronimus 3 " - deres søn Peder Jeronimus 1 " - " " Kirsten Henrichsdatter 38 " ug logerende. væverske Anna Katrine Jensdatter 8 " - hendes datter avlet uden for ægteskab.
 
April 2000 satte jeg et familiemedlem (Jørgen Gastrup) ind i sagen og der opstod straks et problem for han sendte mig en kopi af den org, Ft. 1787 og han undrer sig over hvor hr. Gottlob har ovennævnte Ft. fra hvor Ane Kirstine Jeronimus er anført som 11 år og datter af Jeronimus Iversen. Hun er nemlig ikke påført ovennævnte Ft. hvoraf der vedlægges kopi. Til større forundring forkaster Gottlob sin første oplysning, og går med til at godtage pigen Anne Kirstine Corneliusdatter som Bente Lykke Nielsen fandt i Jystrup der aldersmæssigt kunne passe som kone nr. 2 til Frederich Freiesleben, i stedet for pigen med de mange navne fordi stavemåden var forskellig. Det skal siges, at oplysningerne gik gennem Gytte og Poul Nielsen, som vist boede i Jyderup. Der er uden tvivl sket en forveksling mellem de to piger som jævnaldrende. Rådstuearkivets tælling havde heller ikke Jeronimusdatter med. Hendes dåb i Kalundborg er ikke fundet ligesom de to drenges dåb, men som ovenfor nævnt fandt min kilde Jeronimus vielse i 1759 til Mette Christensdatter og hun må være moder til Ane Kirstine Jeronimus. Endelig søgtes efter Jeronimus død og der var bid. December 1803 blev skibsmand Jeronimus Iversen, som døde den 5th begravet på Olai Kirkegård, 72 år gammel. Skiftet i Kalundborg Byfogeds Skifteprotokol på side 1094 for sidste periode: Ved Skifte 1804 den 5. january ved døden afg. Fisker Jeronimus Iversen mødte Skifteforvalteren i Callundborg i Stervboehuset ibid med 2 Witterligheds og Wurderingsmænd...Nielsen og ..Lund . Enken Kirsten Pedersdatter med hendes avlede følgende børn, Sønnen Iver Jeronimus 19 år gammel, Peder Jeronimus 16 år og en datter Mette Elisabeth 14 år- Min kildes konklusion er at henvende mig til Kalundborg Byhistoriske Arkiv vedr. den urigtige Ft. 1787 og om muligt finde familien Jeronimus opholdssted i den tid de var bortrejst fra Kalundborg.
 
DEN 15.05.02 SKREV JEG TIL KALUNDBORG ARKIV OG MEDSENDTE KOPI AF VIELSE I VOR FRUE I KALUNDBORG MELLEM SKIBSMAND JERONIMUS IVERSEN OG METTE CHRISTIANSDATTER. OG TROR DERFOR AT DE ER FORÆLDRE TIL ANNE KIRSTINE JERONIMUS-DATTER OG MÅSKE FØDT I EN ANDEN KOMMUNE , FORDI VI IKKE KAN FINDE HENDES DÅB I KALUNDBORG.
 
MED HENSYN TIL FT. 1787 OPLYSTE JEG AT DER VAR UOVERENSSTEMMELSE MELLEM ARKIVETS FT SOM HAVDE DEN 11 ÅRIGE ANNE JERONIMUSDATTER BOENDE PÅ SLOTSGRAVEN 222 I MODSÆTNING TIL MEDSENDTE KOPI AF SAMME.
 
DESUDEN MEDSENDTE JEG KOPI AF VIELSE MELLEM VÆRTSHUSHOLDER I RINGSTED FREDERICH HANSEN FREIESLEBEN OG HANS 2
KONE ANNE KIRSTINE JERONIMUSDATTER.
 
DET SKULLE BEVIDNE, AT HAN IKKE BLEV VIET TIL ANNE KIRSTINE CORNELIUSDATTER FRA JYSTRUP SOM ANTAGET AF HR. GOTTLOB KALUNDBORG ARKIV EFTER OPLYSNING FRA BENTE LYKKE NIELSEN, STENLEDSVEJ 7, SÆDDER.
 
VI MANGLER ALTSÅ DÅBEN AF ANNE KIRSTINE JERONIMUSDATTER FOR AT KUNNE ÆNDRE DE SKREVNE OPLYSNINGER.
 
KALUNDBORG ARKIV SENDER SVAR DEN 23 MAJ 2002 OG BEKLAGER IKKE AT KUNNE HJÆLPE OS VIDERE, MEN EFTER AT HAVE SET PÅ DE TILSENDTE OPLYSNINGER OG KOPIER AF FT 1797 OG KIRKEBØGERNE KOMMER FORMANDEN BENT CHRISTIANSEN TIL DE SAMME KONKLUSIONER SOM ANFØRT I MIT BREV. HAN HENVISER TIL BENT E. PEDERSEN, LOKALHISTORISK ARKIV, HASHØJ KOMMUNE TELF. 58186546 EVT. KAN HJÆLPE, SÅ PRØV DER.
 
Den gode hr. Frederich Freiesleben bor som omtalt alene på Teiltorvet eller Kultorvet i Ringsted, idet Regine er død april 1799, men allerede om sommeren træffer han en ung pige på 23 år og hun bliver med barn i august og bliver sendt til Fødselsstiften i København for at føde i hemmelighed.
 
Jeg foreslog herefter en henvendelse til Fødselsstiften i København for hemmeligt fødende i perioden 1804-1861 Det skete juni 2000 men desværre var der ikke indført nogen Christine Magdalene i de dage omkring d. 5-6 marts 1800 i Fødselsstiftelsens registreringsprotokol. Der blev henvist til Rigsarkivet og der kom et skema retur med oplysninger. Barnets navn som svarer til registreringsprotokollen var Frederiche Magdalene født 5.03.1800 Barnets nummer er 169 og moderens nummer 71 og det af os opgivne navn Anne Kirstine Geronimusdatter af Geronimus Iversen, tager man forbehold for idet moderen ikke kan identificeres i Udsættelsesprotokollerne. Underskrevet 16.05.2000 Henrik Stissing Jensen, arkivfuldmægtig Publikumsafdelingen. Denne henvendelse kommer der altså ikke noget konkret ud af.
 
Undersøgelsen fra vor side slutter med at prøve alle nærliggende sogne omkring Kalundborg uden resultat Derefter havnebyerne Korsør, Nykøbing Sj., Nyborg, Århus Dom, Århus vor Frue, Holmens kirke Skælskør, Kolby på Samsø alle i perioden 1774-1778, men intet fundet. Det mærkelige er, at Geronimus bliver gift i Kalundborg og dør der, men ingen af hans børn kan findes døbt der. I en Ft. af 1787 Callundborg blev bemærket en Jørgen Iversen på 61 år, formodenlig en broder til Jeronimus, og ligeledes forloveren ved Jeronimus vielse med Mette Christensdatter Christen Thurøe. Han var i 1787 64 år og fiskeskipper. Det er ærgerligt, at Ane Kirstine Freiesleben ikke levede et år længere i Raklev. Så var problemet om hendes fødested beskrevet i Ft. fra 1845 For at vende tilbage til Ringsted så kommer den kommende 2
kone hjem fra Fødselsstiftelsen og bliver hurtigt igen med barn, så nu skal der være et hurtigt bryllup og jeg modtager copi af ægteviede i 1800 som vedlægges: Onsdag d. 19 Nov 1800 Værtshusmand Frederich Freiesleben og pige Anne Hieronimusdatter formælet med kgl. bevilling. Underskrevet S. Sørensen.
 
Godt nok har vi ingen bekræftelse på hvem der er moder til Catrine Magdalene, men barnet er ikke nævnt i Ft. 1801 i Ringsted men er hos moderen i Raklev og bliver konfirmeret deri 1815 indtil hun dukker op i Ft. 1845 som enke efter en Høker i Borgergade 155 og bliver gift i Holmens kirke 09.10.1846 med Carl Frederik Møller 50 år, underofficer. Bryllupsbevilling af 27.03.s.år. fra ægteskabet med hans første kone Ellen Marie f. Stauning som har tilladt andet ægteskab med Magdalene Christine Wodrich f. Freiesleben 47 år, enke efter Høker Fred. Erdman Wodrich, Borgergade 155 ifl. dødsannonce i Berlingske Tidende april 1863: Mandagen den 6
april hensov min elskede kone Magdalene Kristine Møller f. Freiesleben, hvilket bekendtgøres for familie og venner. København de 6de april 1863 C. F. Møller.
 
Som sagt føder den pige vi søger en dreng Johan Anthon d. 10.12.1800 som hjemmedøbes i Ringsted og døbes samme sted 30.01.18o1 Moderens navn anføres som Anna Maria ???
 
Ft. 1801 Ringsted Teiltorvet 69 ( ifl. udskrift af Kalundborg Byhistorisk Arkiv)
 
Friderich Freiesleben 47 år 2.g. man Wærtshusholder Anne Kirstine Jeronimus 26 " 1.g. kone Johan Anton Freiesleben 1 " - en søn Ane Pedersdatter 19 " ug. tjenestepige Poul Chr. Monrad 25 " " Uhrmager logerende Nicolai Krone 47 " " Muursvend "
 
Nu er der en pause i børnefødsler idet Hans Peter døbt 02.03.1803 i Ringsted men moderen er stadig Anna Hieronimusdatter nyt navn som antagelig skyldes at det er en uoplyst degn der ikke er korrekt.
 
I 1805 03.01. fødes Abraham og døbes 26. april blandt fadderne er Ritmester Peter von Freiesleben faderen Friderich Freiesleben og så atter den formodede rigtige kone Anne Hieronimusdatter. Der kunne også stå Geronimusdatter i gotisk skrift.
 
Antagelig i året 1806 flytter så Frederich
s familie til Vollerup, Raklev pr Kalundborg Gennem sin bror som er ejer af godset Lerchenfeldt hører han sikkert om de nye skolelove, hvorefter der i sogne hvor flere skoler var nødvendige for at opretholde undervisningspligten fra det 7
år til konfirmationen, kunne der ansættes skoleholdere ved siden af Degnen. De nødvendige kvalifikationer til at blive skoleholder var dels vidnesbyrd om ulastelig vandel, dels bestået en prøve for præst og provst. Ved skoleholderprøven skulle en kandidat ikke alene godtgøre sine kundskaber, i katekismus, at skrive dansk, at kunne regne, men også vise, at han kunne undervise børn. Hvis prøven blev bestået udstedte provsten attest for lærerdygtighed. Skoleholderens løn blev ringe: 5 tønder rug, 7 tdr. byg, fri græsning og foder til 2 køer og 6 får, 25-30 læs tørv eller brænde, samt fritagelse for skatter og afgifter. Et jordlod op til 6 tdr. land, og en bolig der skulle omfatte "anstændigt husrum" for en familie samt plads til foder, brændsel og jordloddens avling. Et rum til undervisning skulle der være afsat. Jeg fandt en tegning af en tilsvarende skoleholder-gård med udhuse o.s.v. samt dyr på marken. Derfor malede jeg et billede som kunne tænkes at være identisk med stedet vor Anne Kirstine (Jeronimusdatter) og Frederich Freiesleben arbejdede og boede.
 
De forhold som Frederich og hans unge kone kom fra i Ringsted, måtte anses som over middel, men de kom nu til en meget beskeden bolig og ret fatttige og vanskelige vilkår. Men Friderich havde fordel af, at han havde erfaring i landbrug og læreren var bonde blandt bønder. Der var ca. 1700 skoler oprettet i hele landet, og godsejerne måtte afgøre hvor skolerne skulle oprettes, og behandle skoleholderne således, at disse ikke skulle gøre deres arbejde "sukkende." Broderen Henrik Freiesleben på Lerchenfeldt var således en god støtte for skoleholder Friderich Freiesleben 51 år gl. og hans kone af navn Anne Kirstine Freiesleben 31 år gl.( født hvor, af hvilke forældre?) Husstanden bestod forøvrigt af: En datter Cathrine Magdalene 6 år " søn Johan Anton 5 " Hans Peter 3 " Abraham 1 "
 
I løbet af de næste 6 år blev familien forøget med: Jørgen født i 1807 Else født 1809 Christiane født 1812
 
Den 20. december 1813 døde Friderich Freiesleben 58 år og historien må fortsætte med Anne Kirstine og børnenes fremtid.

Siderne er lavet den 11-apr-2019 med GEDHTanc Version 2.46.27  © 2018