Oplysninger om Peder Hansen FREIESLEBEN

Mit skriftlige bilagsmateriale er så omfattende, at en nedskrivning i filer synes uoverkommeligt, men da jeg nu i april 2002 har modtaget en udskrift af Bente Lykke Nielsen optegnelser gennem Fredi Paludan Bendtsen, Smørumnedre, har jeg valgt at nedskrive div. oplysninger som jeg ikke har noteret andetsteds. Evt. forkerte opl. enten fra Fredi eller ego vil blive rettet. Som det fremgår af overskrift handler det om købmand og kirkeforstander i Ringsted Peder Hansen Freiesleben. Han var ældste søn af den første Henrik von Freiersleben der kom til landet i år 1700 og dennes hustru Else Pedersdatter Marup, som er efterkommer af slægten Mule. ifl. brev 06-07-1987 skriver Bente Lykke Nielsen at hun er i færd med at finde ud af hvor disse Muler stammer fra. Det blev en beretning om postmester Ramus Nielsen Mule og hans børn. Men det lykkedes hende aldrig at komme helt frem til anerne. Jeg forfulgte sagen og skrev "Køge Bys historie" en lang historie om Mulernes virke som borgmestre i Køge. Middelalderens Muler skabte ligeledes borgmestre især i Odense. Meget af stoffet er nævnt under mulernes noter.
 
"Ringsted en by i Midtsjælland" ISBN 87-89237-21-8 side 15 er skrevet af Niels Jørgen Hansen lokalarkivet, og der omtales købmandens lager i 1700 tallet. Hvem skulle tro, at byrådsprotokollerne kunne fortælle, hvad Ringsteds borgere gik klædt i dagligt i 1775. Ikke desto mindre er det tilfældet, idet byens købmænd efter befaling af 10. dec. 1764 og 10 marts 1766 skulle indgive beretning til bystyret om, hvad de havde købt i årets løb af indenlandske varer, og hvad de regnede med at kunne omsætte næste år. Den der havde den største omsætning var købmand Peter Freiesleben, som boede der hvor Postgården ligger i dag. Han regnede med at omsætte for 5-600 rigsdaler, og han hentede alle siner varer hos fabrikanter i København. Mere beskeden var købmand Guldberg, som antog at kan kunne aftage og omsætte for ca- 50 rigsdaler. Og jøden Moses Abraham regnede med 100 rdl., medens Henning Hviid forventede en omsætning på 50 rdl. De varer, disse handlende solgte til byens og omegnens beboere, var bl. a. klæde til frakker mv. Multum som blev brugt til at fore med, brogede huer, bønderhuer, trykte forklæder med bort på, linnedbånd i forskellige kulører og skruesnore, som blev syet på tøjet som pynt." samme side 32 omtales vognmandslavet. Det største lav i 1765 var vognsmandslavet, som omfattede 14 medlemmer. Oldermand var købmand Daniel Møller, Peder Freiesleben var lavsskriver, ligesom han var kirkeværge og tobaksoplagskommissionær.
Med Midtsjællandske lokalhistoriske arkiv havde jeg min første kontakt 21-09-1982 på anbefaling af Henry Gottlob Kalundborg By og Egnshistooriske arkiv og besøgte Niels Jørgen Hansen og arkivar Ole Nielsen, Arkivet skolegade Ringsted 10.09-1983 Vi udvekslede alle relevante data og kopierede til arkivet, som videresendte materialet til Vita Freiesleben Hellerup, som igen sørgede for orientering til Bente Lykke Nielsen samt Grethe Jensen Hellerup. Vi modtog en meget interessant beretning om Postgaarden i Ringsted og dens tilblivelse, som indgår i en historie om Frederich Hansen Freiesleben fra fødsel til død.
 
Jeg vil med det samme gøre opmærksom på, at der er opstået tvivl om hvem Frederich Freieslebens anden kone var? Hun fik betegnelsen "damen med de forskellige navne" der figurerede i kirkebøgerne. Bente Lykke Nielsen var til sidst sikker på at hun stammede fra Jystrup og hed Corneliusdatter, og selv om Henry Gottlob startede med Jeronimusdatter og født i Kalundborg lod han sig overbevise af Lykke Nielsen. Det er temmelig vigtigt at få konstateret fakta, idet den rigtige er min stammoder fra Ringsted og som døde i lejet hus i Gåsetofte efter at have opholdt sig i skolens embedsbolig i Vollerup efter at skoleholder Frederich Freiesleben døde 1813 i Raklev kommune under Kalundborg By. Epitaphium gravsten i Kirkens gulv:
 
Den velædle og ansete Købmand som ejede flere ejendomme i Ringsted døde knap 67 år, men hans hustru Johanna Kirstine og ældste søn Hans Henrich var klar til at videreføre den omfattende avlsgård, Købmandsgård, kgl. Postgård, ejendomme og beværtninger.

Siderne er lavet den 11-apr-2019 med GEDHTanc Version 2.46.27  © 2018